Blogolj!

Bűncselekményt követnek el az angol futballnaptár készítői

Dorogi László

Január elsején újabb komplett fordulót rendeznek az angol labdarúgó-bajnokságban. A csapatok nagy része két héten belül az ötödik meccsét játssza le, de van aki ennél is többször rohangált a zöld gyepen.

Angliában erőteljes fafejűség jellemzi a labdarúgás döntéshozatali mechanizmusát. A szigetországban rettentően büszkék patinás tradícióikra, amelyeken hosszú-hosszú évtizedek óta jottányit sem változtattak. Kőbe vagyon vésve, hogy a focicsapatoknak december 26-án és január 1-jén is futballozniuk kell, de a köztes napokon is a labdát kergetik a Premier League (és az alsóbb ligák) jól öltözött labdarúgói.

A hagyományok ápolása szép dolog, de nem árt néha teret engedni az intelligencia áramlásának és ésszerű döntéseket hozni. A Premier League élcsapatai nagyjából 50 mérkőzést játszanak le egy szezonban a bajnoki, a ligakupa, az FA-kupa és a Bajnokok Ligája találkozókat is figyelembe véve, miközben az angol szövetség köti az ebet a karóhoz és nem engedélyez egy lélegzetvételnyi téli pihenőt sem.

Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője néhány nappal ezelőtt úgy fogalmazott, valóságos bűncselekmény az ünnepi meccsnaptár, amit a Premier League csapatai ellen követnek el. A gumiarcú német elmondta, az még csak-csak rendben van, hogy december 26-án pályára kell lépnie a csapatoknak, de az már abszurd helyzet, hogy 28-án és 29-én is fordulót rendeznek, ráadásul január elsején újabb kört zavarnak le.

"Minden egyes évben elmondjuk, hogy változást szeretnénk a menetrenddel kapcsolatban, de senki nem hallgat meg minket. Minden évben szembesülnie kell az edzőknek azzal a kihívással, hogy az ünnepek környékén kétnaponta jönnek a meccsek"

- világított rá a problémára Klopp.

"A sporttudományok doktorai még nem találták fel azt a csodaszert, ami segítene ezen a helyzeten. Az emberi szervezetnek szüksége van a regenerációhoz bizonyos időre, amit nem lehet felgyorsítani. Ez színtiszta tudomány. De a Premier League-ben ezt egyáltalán nem veszik figyelembe"

- tette hozzá mérgesen a német tréner.

Nem a Vörösök mestere az egyetlen, aki kemény kritikát fogalmazott meg az ünnepi menetrenddel kapcsolatban. A bajnoki címtől lassacskán elbúcsúzó Manchester City alaposan megszenvedett a meccsdömpinggel, s mostanra tetemes hátrányt halmozott fel a listavezetővel szemben.

Pep Guardiolának pontosan azzal a problémával kellett szembesülnie az ünnepek alatt, amiről Klopp is beszélt: a City december 26-án és december 28-án is futballozott, ennek köszönhetően pedig nem is bírt a Wolverhamptonnal a "back-to-back" második felén. A katalán tréner a találkozó után kijelentette, az angol bajnoki cím sorsa a vereségükkel el is dőlt, és érthető módon keserű szájízzel fogalmazta meg ugyanazokat a problémákat, amelyeket liverpooli kollégája.

Eldőlt az angol bajnoki cím sorsa

Furcsa ilyesmit kijelenteni december végén, de valóban ez a helyzet. Mindezt Pep Guardiola, a Liverpoolt "üldöző" Manchester City trénere mondta és nehéz lenne vele vitatkozni. A manchesteri kékek nem kis meglepetésre, kétgólos előnyről kaptak a Wolverhamptontól a Premier League 19.

"A döntéshozók megalkotják a menetrendet, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell hozzá, pedig a szakvezetők és mindenki más is egyetért abban, hogy ez veszélyes a játékosokra nézve. A szavaim viszont nem változtatnak semmin, minden szezonban ugyanez a helyzet"

- mondta Guardiola.

"Nem tudunk felkészülni minden mérkőzésre, nem is tudom mit mondjak erre a sorsolásra. Nem tudunk edzést tartani, teljesen értelmetlen dolog csütörtöktől szerdáig három mérkőzést lejátszani"

tette hozzá Ralph Hasenhüttl, a Southampton menedzsere.

A Premier League edzői most már egyre hangosabban sürgetik a változást, ezt pedig lassacskán a döntéshozóknak is meg kell hallaniuk.

Premier League, 21. forduló

Szerda

13.30 Brighton-Chelsea
13.30 Burnley-Aston Villa
16.00 Newcastle United-Leicester City
16.00 Southampton-Tottenham
16.00 Watford-Wolverhampton
18.30 Manchester City-Everton
18.30 Norwich-Crystal Palace
18.30 West Ham-Bournemouth
21.00 Arsenal-Manchester United

Csütörtök

21.00 Liverpool-Sheffield United

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/88285/pics/lead_800x600.jpg
Liverpool,Manchester City,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?