Blogolj!

Szaúd-Arábia aprópénzért vásárolt magának egy Spanyol Szuperkupát

Dorogi László

Szerdától vasárnapig rendezi meg Szaúd-Arábiában új köntösbe öltöztetett szuperkupáját a Spanyol Labdarúgó Szövetség. Az üzletnek csupán négy vesztese van, nagy kár, hogy éppen a főszereplők azok.

Ne legyen kétségünk, kellemesebben is el tudták volna tölteni téli pihenőjüket a Barcelona, a Real Madrid, az Atlético Madrid és a Valencia futballistái. Persze, nem rossz dolog kiruccanni Szaúd-Arábiába néhány napra januárban, de azért Spanyolországban sem uralkodnak éppen csontig hatoló mínuszok. A spanyol bajnokság tavalyi első négy helyezettje a Spanyol Szuperkupa elhódításáért kénytelen a Közel-Keletre utazni, megszakítva ezzel téli felkészülését.

A Spanyol Szuperkupát 1982 óta rendezik meg, 2017-ig a regnáló bajnok és a friss kupagyőztes egy oda-visszavágós párharcban döntött arról, hogy ki a szuperebb. A mérkőzésekre általában az új idény kezdete előtt, augusztusban került sor, csak 1984-ben, 1986-ban, 1987-ben, valamint 1989-ben nem rendezték meg a párharcot. 1984-ben az Athletic Bilbao, 1989-ben a Real Madrid lett úgy bajnok, hogy mellette a Király Kupa trófeát is elhódította, a másik két alkalommal az érintett felek nem tudtak megegyezni a találkozók időpontjaiban. Ugyanakkor, 1996-ban és 1998-ban is úgy rendezték meg a Szuperkupa-párharcot, hogy előbb a Barcelona, majd a Mallorca tudott duplázni az azt megelőző idényben.

Tavaly már csak egy meccs döntött a Szuperkupa sorsáról, akkor a Barcelona 2-1-re győzte le a Sevillát, idén azonban agyament újítást eszelt ki a spanyol szövetség.

Fotó: Reuters

A Spanyol Labdarúgó Szövetség tavaly jelentette be, hogy 2020-tól legalább három éven keresztül Szaúd-Arábia adhat otthont a Spanyol Szuperkupa küzdelmeinek. A trófea sorsáról ezentúl egy négycsapatos minitorna hivatott dönteni, amelynek elődöntőit idén január 8-án és 9-én, döntőjét pedig 12-én rendezik. A döntőbe jutásért a bajnoki címvédő Barcelona az Atlético Madriddal, a kupagyőztes Valencia a Real Madriddal meccsel. Spanyolországban már a bejelentés után nagy közfelháborodást keltett a spanyol szövetség döntése, a spanyol közszolgálati televízió pedig novemberben bejelentette, nem tesz ajánlatot az újjászervezett szuperkupa közvetítési jogaira.

A résztvevő csapatok 12-12 ezer belépőt kaptak értékesítésre, de a spanyol szurkolókat nem hozta lázba az egyébként meglehetősen alacsony presztízzsel bíró "kupasorozat". A Marca beszámolója szerint a Real Madrid 700, a Barcelona 300, az Atlético Madrid 50, a Valencia pedig mindössze 25 belépőjegyet tudott eladni szurkolóinak hétfőig, a többit pedig vissza is küldték az araboknak. Ezzel együtt, minden bizonnyal mindhárom találkozón telt ház fogadja majd a csapatokat, ugyanis a helyiek még megtölthetik a stadiont a meccsekre. Már csak azért is, mert Szaúd-Arábiában nem is olyan régen feloldották a nők jogainak néhány korlátozását, így most már a hölgyek is járhatnak futballmeccsre.

Fotó: AboutHer.com

A spanyoloknál, és a szuperkupájukat az araboknak szintén eladó olaszoknál viszont éppen ez veri ki a biztosítékot, a Juventus-Lazio Olasz Szuperkupa találkozó előtt több olasz politikus és emberi jogi aktivista is felszólalt. A szaúdi rendezés ellen demonstrálók azt emelték ki, hogy a Közel-Keleti ország csupán azért vásárolja meg ezeket a labdarúgó eseményeket, hogy egy nagyszabású médiakampány keretein belül demonstrálja azokat a reformokat, amelyek keretében a nők jogainak bizonyos korlátozásait is feloldotta, miközben a reformokért küzdő aktivisták közül sokan továbbra is börtönben vannak.

Az El Mundo Deportivo spanyol sportlap kiszámolta, egy spanyol szurkolónak nagyjából 600 euróba kerül az út Szaúd-Arábia, szállással és minden egyéb költséggel együtt összesen 1000 euróba kerül a kiruccanás. Ehhez képest az alig több mint 10 millió eurós bevétel a végső győztes számára aprópénznek számít, ennél még a szövetség is nagyobbat kaszál, amely 40 millió eurót tehet zsebre azért, amiért eladta a Szuperkupát az araboknak. Az Atlético Madrid már jelezte, minden, az elődöntőre jegyet váltó szurkolójának állja a repülőjegyét, valamint ha a Matracosok legyőzik a Barcelonát az elődöntőben, akkor a fináléban is fizetik az 50 fanatikusnak a belépőjét.

Az persze már megint más kérdés, hogy sportszakmai szempontból látnak-e többet bele a csapatok szakvezetői a kötelezően kiírt minitornába, mint a téli alapozás egyik állomása. A Real Madridnál például biztosan nem lép pályára Gareth Bale, Karim Benzema, vagy éppen Eden Hazard sem és biztos nem Zinedine Zidane lesz az egyetlen, aki tartalékos csapattal vág neki a trófea elhódításának.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/88624/pics/lead_800x600.jpg
Atletico Madrid,Barcelona,Primera Division,Real Madrid
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?