Blogolj!

Magyar holokauszt áldozat képe is megjelenik a Chelsea-stadion falán

Dorogi László

Bár Weisz Árpád soha nem futballozott a londoni klubban, a Bologna vezetőedzőjeként egyszer hatalmas győzelmet aratott csapatával az angolok ellen.

Fotó: forbes.com

A Chelsea-szurkolók régóta álmodoznak egy új, nagyobb stadionról, ám a Stamford Bridge bővítése, átépítése, felújítása egyelőre várat magára. Pedig Roman Abramovics tulajdonos korábban többször is belengette ennek lehetőségét, valami mégis mindig közbe jött. A zsidó származású tulajdonos most viszont úgy döntött, változtat kicsit a Chelsea-stadion arculatán, bár ez kevéssé járul hozzá a nézőszám növeléséhez, ellenben nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet.

Abramovics a Stamford Bridge West End Wallnál rendelt el nagyszabású munkálatokat: itt készül el az a 12 méter magas festmény, amelyen három zsidó származású, a holokausztnak áldozatul esett egykori futballista képe jelenik majd meg, köztük a magyar Weisz Árpádé is - számolt be a Forbes.

Weisz 1896-ban született Solton, a magyar első osztályú bajnokságban a Törekvés SE színeiben mutatkozott be 1923-ban. A bal bekként és középpályásként bevethető játékos tehetségére hamar felfigyeltek a válogatottnál is, 1924-ben tagja volt a Párizsban szereplő olimpiai csapatnak, ám Franciaországban nem lépett pályára, a válogatott pedig csalódást keltő tizedik helyen zárta a tornát.

A Törekvés SE-ben töltött egy év után a csehszlovák bajnokságban szereplő Makkabi Brünnhöz szerződött. Ez a csapat 1920-tól szinte csak és kizárólag magyar zsidókat foglalkoztatott, Csehszlovákiában egyébként is elismert kisebbségnek számított a zsidóság, még külön zsidó bajnokságot is létrehoztak.

Weisz Árpád számára a Makkabbi Brünn ugródeszkának bizonyult, a csapattal több helyen is megfordult Európában, legyőzték többek között a Real Madridot és az olasz válogatottat is. Ekkor ismerték meg a nevét Itáliában és került az Alessandria FC érintésével az Ambrosiana Interhez, amely a milánói sztárcsapat, Internazionale jogelődje volt. Bár az Interben csupán 11 alkalommal lépett pályára a Serie A-ban és csak három gólt szerzett, egy évvel később, immáron vezetőedzőként bajnoki címet nyert a gárdával, majd az akkoriban fénykorát élő Bologna csapatával még háromszor ült fel az olasz labdarúgás trónjára.

Weisz Árpád jobbra.

Éppen a Bologna vezetőedzője volt, amikor 1938 nyarán a Chelsea-vel mérkőzött meg az olasz csapat, s nem kis meglepetésre 4-1-es győzelmet aratott a londoni kékek ellen - többek között ezért is övezi nagy tisztelet az angol klubnál Weisz Árpádot.

A náci Németország megerősödésével és a zsidók üldözésével Weisz edzői pályafutása is derékba tört, az 1938-as idényben öt meccs után eltávolították a Bologna kispadjáról, utasításra át kellett adnia a helyét a német Hermann Felsnernek, s mivel az olasz faji törvények rá is vonatkoztak, el kellett hagynia az országot. Előbb Párizsba, majd Hollandiába menekült, az FC Dordrecht volt az utolsó munkahelye trénerként.

A náci megszállást követően 1942-ben Dordrechtből vitték el az auschwitzi haláltáborba feleségével, Rechnitzer Ilonával, valamint két gyermekével együtt, ott is halt meg 1944. január 31-én.

A Chelsea stadionjának falán látható festményen Weisz mellett Julius Hirsch és Ron Jones kapnak még helyet. Hirsch első zsidó labdarúgóként léphetett pályára a német válogatottban, míg Jones-t, aki walesi katona volt, háborús fogolyként hurcolták koncentrációs táborba. Jonesnak egyébként az volt a feladata, hogy az őrökkel futballozzon a haláltáborban, így Weisz-szel és Hirsch-sel ellentétben ő túlélte a holokausztot, tavaly szeptemberben 102 évesen halt meg.

Bruce Buck, a Chelsea elnöke úgy fogalmazott, a klubnál úgy gondolják, nagyon fontos megemlékezni Auschwitz felszabadításának közelgő, hetvenötödik évfordulójáról, ezért készül el az alkotás is.

"Azáltal, hogy festetünk egy képet három egyedülálló labdarúgóról a stadionunk falára, remélhetőleg inspirációt nyújtunk a jövő generációinak, hogy mindig küzdjenek az antiszemitizmus, a diszkrimináció és a rasszizmus ellen, bárhol is tapasztalják az"

- tette hozzá a klubelnök.

Az alkotást Solomon Souza brit-izraeli művész készíti el és január 15-én leplezik le a nagyközönség előtt.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/88718/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,Chelsea,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?