Blogolj!

PLexit: felverheti a brit futballisták árát az angolos távozás

Dorogi László

Mindenkinek a könyökén jön már ki a Brexit-téma, de úgy fest, az angolok végre feltalálták a Brexit-viaszt: január 31-én életbe lép az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból. Az elmúlt években a gazdaság számos aspektusát világították át a szakértők, azt vizsgálva, milyen hatásokkal lehet a piaci szegmensekre a Brexit, így természetesen a világ egyig legjövedelmezőbb futballüzlete, a Premier League sem maradhatott ki a szórásból. Egy dolog biztosnak tűnik: a PL meg fogja érezni a britek kilépését, sőt, akár komoly versenyhátrányba is kerülhet más topligákkal szemben.

Fotó: Yahoo Sports

A Premier League a világ egyik - egyesek szerint egyenes A - legjobb futball-bajnoksága. Ezzel az állítással nagyon nem is érdemes vitatkozni, az angol élvonalbeli pontvadászat gazdasági - és az angol csapatok BL-teljesítményét figyelve, szakmai - fölénye megkérdőjelezhetetlen más topligákkal szemben: itt a legmagasabbak a jegyárak, a legnagyobbak a televíziós közvetítésekből és szponzori szerződésekből származó bevételek, a legzsírosabbak a fizetések és természetesen a legborsosabbak a transzferdíjak. A legfrissebb kimutatások szerint a tavalyi szezon legtöbb bevételét generáló klubok top 20-as listáján 8 Premier League-csapat is szerepelt, többek között például az Everton vagy a West Ham United is. Pedig ezek a csapatok nem igazán jutnak az ember eszébe, ha az európai kupaporondon vitézkedő együttesekről filozofál...

Ezt az óriási gazdasági fölényt nyírhatja meg a Brexit legkésőbb 2020 végén, hiszen az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak addig kell megállapodnia a kilépés részleteiről. Ennyi idejük maradt tisztázni a fontos részleteket. Beszédes adat, amikor 2016-ban megkérdezték az akkor a Premier League-ben szereplő együttesek prominenseit, hogy a Brexit mellett vagy ellen szavaznának-e, egyöntetűen szólaltak fel a kilépés ellen.

Premier League vs. Angol Labdarúgó-szövetség

Az Angol Labdarúgó-szövetséget (FA) nehéz lenne azzal vádolni, hogy nyitott az innovációra és könnyedén dobná sutba hagyományait. Elég csak az őrületesen sűrű versenynaptárra tekintenünk, amiből a kritikák ellenére sem hajlandóak engedni. Az FA-nek nagyon is kapóra jön a Brexit, ezzel ugyanis lehetőségük nyílik arra, hogy sarokba szorítsák a Premier League-csapatokat. A Guardian adatai szerint, míg a PL 1992-es indulásakor a bajnokságban pályára lépő angol futballisták száma elérte a 70 százalékot, addig ez az arány 2019-re 33 százalékra esett vissza. Ez a tendencia értelemszerűen ne tetszik az FA-nek, ezért minden követ megmozgat, hogy a kluboknak kötelező legyen növelnie az angol - de legalábbis a saját nevelésű - labdarúgóiknak a számát.

A Premier League csapatok jelenleg 25 fős keretekkel dolgoznak, a 25 játékosból eddig minimum nyolcnak kellett brit nevelésűnek lennie. Az FA szabályozása szerint az számít brit nevelésű futballistának, aki legalább három évet tölt el a szövetség regisztrált labdarúgójaként 21 éves kora előtt. Magyarul, ha egy PL-klub leigazol egy 15 éves magyar srácot, aki 18 éves koráig az angol utánpótlás-bajnokságban pallérozódik, akkor ő is brit nevelésű futballistának tekinthető. Az angol szövetség az eddigi nyolc saját nevelésű játékos létszámát szeretné felemelni 12-re, ezért cserébe pedig hajlandó lenne akár a nem brit állampolgárságú labdarúgók munkavállalási engedélyének megszerzését nagyon-nagyon leegyszerűsíteni.

Fotó: New York Times

Túl minden határon

Hogy ezzel miért tudja sakkban tartani az FA a Premier League-klubokat? Nos, a válasz igen egyszerű. A Brexit életbe lépése előtt az angol csapatok számára semmiféle gondot nem jelentett futballistákat igazolni az európai uniós tagállamokból, a Brexit után viszont éppen olyan szigorú szabályok kötik majd meg a kezüket az ilyen szerződésekkel kapcsolatban, mint egy amerikai vagy éppen ázsiai focista esetében. Az EU-n kívüli játékosokat eddig is csak úgy vásárolhatták meg az angol klubok, hogy a futballistáknak munkavállalási engedélyt kellett szerezniük, a Brexit után pedig minden Nagy-Britannián kívüli európai ország munkavállalójával, így labdarúgójával is ez lesz a helyzet.

Ahhoz, hogy egy nem európai labdarúgó munkavállalási engedélyt kapjon, és a Premier League-ben futballozhasson, szigorú feltételeknek kell megfelelnie. Első körben bizonyos percszámot kötelező lejátszania hazája válogatottjában, de minél rosszabb pozícióban szerepel az adott válogatott az aktuális FIFA-ranglistán, annál több időt kell a pályán töltenie. Leegyszerűsítve: ha egy futballista például argentin válogatott, tehát nemzeti csapata a top 10-ben szerepel a ranglistán, akkor a válogatott mérkőzések játékperceinek minimum 30 százalékát kell a pályán töltenie, hogy munkavállalói engedélyt kapjon. Ezzel szemben például egy ausztrál, egy ghánai, vagy éppen egy kínai játékosnak már jóval többet.

Lőttek a nemzetközi játékosmegfigyelők munkájának?

Ebből a faramuci helyzetből következik, hogy azoknak a fiatal - vagy már nem annyira fiatal - futballistáknak semmi esélyük nem lesz a Premier League-be szerződniük, akik bár rendkívül tehetségesek, nem szerepelnek a válogatottjukban eleget ahhoz, hogy teljesítsék a munkavállalási engedély megszerzésének feltételeit. Ha ezt a szigorú szabályt már az előző idényben bevezették volna, a Premier League játékosainak 65 százaléka nem kapott volna munkavállalási engedélyt...

Mindez azt eredményezné, hogy a felívelő pályájuk elején járó sztárjelöltek számára nem a Premier League lenne a legvonzóbb kiugrási célpont, sokkal inkább választanák a La Ligát, a Bundesligát vagy a Serie A-t. Másrészt, a spanyol, német, olasz, francia (és így tovább) labdarúgók sem vándorolnak majd el a szigetországba, jóval nehezebb lesz felszipkáznia az angol bajnokságnak a top válogatottak top játékosait. A Premier League a szabályozással tulajdonképpen kiszorulna a nemzetközi játékospiacról és most nem is feltétlenül a topcsapatokra kell gondolnunk, hiszen ők meg fogják tudni oldani a válogatott sztárok megvételét. Sokkal inkább az olyan együttesekre, amelyek megengedhetik ugyan maguknak, hogy kiváló külföldi futballistákat vásároljanak, de ezek a játékosok közel s távol nincsenek hazájuk válogatottjától.

A brit futballpiac "beszűkülése" még egy lényeges dolgot eredményezhet. Ha nő a Premier League-ben az angol játékosok aránya és nehezebben juthatnak majd hozzá a klubok a külföldi labdarúgókhoz, értelemszerűen, kereslet-kínálat alapon sokkal borsosabb lesz az angol futballisták ára. Azt persze tudjuk jól, hogy a piac által diktált összegek már így is az egekben járnak, de ez sokkal hatványozottabban érvényesülhet a jövőben az angol labdarúgók esetében. Persze, amiatt nem kell aggódnia a PL-klubok vezetőinek, hogy ne lenne merítési lehetőség angolhonban, hiszen az angol utánpótlás-válogatottak az elmúlt időszakban remekül szerepeltek a nemzetközi versenyeken. És akkor persze még mindig ott van mentőövként az angol nevelésű, de nem angol állampolgárságú játékosok szerepeltetésének lehetősége is. Azzal viszont a Premier League-nél is tisztában vannak, mekkora profitot jelentenek számukra a minőségi légiósok. És tőlük nem szívesen válnának meg, még a Brexit miatt sem.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/89704/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?