Blogolj!

Az idő Dárdainak dolgozik a Herthánál

Dorogi László

Valami rettenetesen bűzlik Berlinben. A korábbi német szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann kedden hajította rá az internetre sistergő meglepetésbombáját: úgy döntött, tizenegy kőkemény munkahét után feláll a Hertha BSC kispadjáról. Jött, látott, nem győzött.

Fotó: AFP

A döntés mégis furcsa. Bár Klinsmannal közel sem szárnyalt a német főváros kevésbé népszerű élvonalbeli klubja - a berliniek jelentős része sokkal inkább tud azonosulni az Unionnal -, az eredményeken legeltetve szemünket azért megállapíthatjuk: közel sem volt ez a performansz tragikus.

A Hertha kilenc bajnoki mérkőzést játszott le Klinsmann irányítása alatt és háromszor kapott ki: rögtön az ex-kapitány bemutatkozásán a Borussia Dortmund, majd néhány héttel később a Bayern München ellen. Legutóbb éppen néhány napja, a Mainztól szenvedtek vereséget. Ez utóbbi kudarc kissé nehezen védhető, de az első kettő cseppet sem nevezhető meglepő, vagy éppen váratlan vereségnek. Mindeközben a Német Kupából is kipottyant a BSC, ám ha hozzátesszük, hogy mindezt hosszabbításban sikerült tető alá hozniuk, ráadásul a Schalke otthonában, akkor beláthatjuk, ilyen is előfordul néha. Még a Herthánál jobb csapatokkal is. A baj inkább azzal van/volt, hogy helyenként rettenetesen impotens támadójátékot vázolt fel a gyepre a tréner.

A zuhanyhíradóban most arról szól a fáma, hogy Klinsmann azért dobta be villámsebességgel a törcsit, mert szeretett volna hosszútávú szerződést kötni a klubbal. Csakhogy Michael Preetz sportigazgató először eredményeket szeretett volna látni. Azt mondjuk nehéz lenne kitalálni milyeneket, mert ez a Hertha-keret közel sincs a nemzetközi kupaporondra predesztinálva, mégis évek óta ezt a kolompot üti ez a szerencsétlen flótás.

Fotó: AFP

Preetz azt hitte, feltalálta a német viaszt tavaly nyáron Dárdai elküldésével - egészen pontosan utánpótlásedzői szintre való visszafokozásával - de az idő, mint korábban oly sokszor, a mi Palinkat igazolta. Sem Ante Covic, sem Jürgen Klinsmann nem tudta megugrani azt a magasságot, amit Dárdainak sikerült, pedig Preetz még a Dárdai-érában elzárt pénzcsapokat is megnyitotta. Mindeközben Klinsmann Petry Zsolt kapusedzőt is kiutálta a szakmai stábból, csak mert a magyar tréner korábban azt nyilatkozta a klub utánpótlásában pallérozódó Klinsmann dzsuniorról, hogy nem a megfelelő alázattal veti bele magát az edzésekbe. Olyan magyaros ez a sztori, és nem azért, mert honfitársaink is hősei a történetnek.

Dárdai lefokozása óta a Hertha soha nem látott mennyiségű zsetont tolt fel az átigazolási piac pókerasztalára: a klub történetének öt legdrágább szerzeményét egytől-egyig az előző két átigazolási időszakban öltöztették kék-fehérbe. Persze, ezektől a lépésektől azonnali eredményeket kár lenne várni, mindenesetre azon is érdemes lamentálni, hogy vajon a magyar klublegenda miért nem kapta meg ugyanezeket a feltételeket. Tavaly tavasszal mondjuk félig-meddig már választ kaptunk erre a kérdésre, ugyanis a berlini újságok arról cikkeztek, meglehetősen elmérgesedett a viszony Dárdai Pál és Michael Preetz között.

Úgy fest, Preetz kényelmesen csücsülhet székében és dobálhatja a bábuit a sakktáblán. Ha viszont sikeres szeretne lenni ebben a játékban, akkor ésszel kéne játszania. Első lépésként akár vissza is ültethetné a klubhoz végletekig lojális Dárdait a Hertha kispadjára és aztán hagyhatná, hogy végezze a munkáját. Ő is tudja, mi is tudjuk: ha így tesz, abból csoda dolgok sülhetnek ki.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/90334/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga,Dárdai Pál,Hertha BSC,német foci
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?