Blogolj!

Messi beszólt a Barcának - távozhat a szezon végén?

Dorogi László

Könnyen lehet, hogy 2020 nyarán véget ér egy korszak és az argentin zseni szedi a sátorfáját. Egyre feszültebb a hangulat Katalóniában.

Bizony mondom néktek, nem könnyű a topklubok élete. Elbuksz egy-két meccset, becsúszik egy-két kellemetlen iksz és máris világraszóló krízist kiáltanak ki a szurkolók, a klubvezetők, de ami a legrosszabb, a sajtó is. Ha pedig történetesen te vagy a világ egyik játékosa, értelemszerűen frusztrál ez a dolog.

Barcelonában nem volt minden fenékig tejfel az elmúlt időszakban, pedig az eredmények azért jövögettek. A katalánok 2010 óta hat bajnoki címet nyertek, kétszer hódították el a Bajnokok Ligája serleget és Király-kupa trófea is csordogált a vitrinbe. Gránátvörös-kék szemüvegen keresztül nézve persze már az is csalódást keltő, ha Barcelona büszkesége szégyen szemre a királyi gárda hátát figyeli a szezon végén, hát még ha az ősi rivális a futballtörténelemben egyedülálló módon zsinórban három BL-címet vág zsebre.

A korábbi játékosok, a Barcelonához közelállók közül egyre többen fogalmaznak meg kritikát a csapattal szemben, mondván a két precíz karmester, Xavi és Iniesta távozása óta gyakorlatilag elveszítette indentitását a klub, a Barca-mezbe öltöztetett sztárocskák pedig csak a trikót küldik ki a gyepre.

Ezt elégelte meg néhány napja Eric Abidal, a klub korábbi játékosa, jelenlegi sportigazgatója is. A francia sportember úgy fogalmazott, a Barcelona játékosai nem dolgoznak elég keményen, ennek eredményeként kellett kirúgnia a vezetőségnek Ernesto Valverde vezetőedzőt is a szezon közben. Szó, mi szó, ráfért már a szemléletváltás a csapatra, ugyanakkor Valverde távozása óta sem állt be gyökeres változás, Quiqe Setién egyelőre nem tudta meghonosítani a gránátvörös-kékeknél a Real Betisnél már megcsillantott látványos támadófutballt.

Nincs persze könnyű helyzetben, Barcelonában jó ideje Messi diktálja a tempót és ezt persze meg is teheti, hiszen a világ egyik legjobb játékosa - alapvetően nincs rendjén, ha egy átlagos klubnál egy átlagos játékos szája íze szerint alakulnak a dolgok, de Messi és a Barcelona helyzete mégis unikális.

Fotó: Forbes

Az argentin zseni zokon is vette Abidal megnyilvánulását és közösségi oldalán kérte számon egykori csapattársát, hogy ugyan legyen már szíves nevén nevezni a gyermeket és pontosan megjelölni, hogy kinek az edzésmunkájával nem elégedett. Aztán persze az is lehet, hogy Messi azért lépett fel tőle szokatlan módon támadóan, mert tudja: vaj van a füle mögött és nem motiválják már kellőképpen a barcelonai tréningek.

A hatszoros aranylabdás klasszis egyértelműen felvázolta elvárásait, amit akár "hadüzenetnek" is vehetnek a katalán sportvezetők. Messi kijelentette, olyan klubban szeretne futballozni pályafutása utolsó éveiben, amellyel valós eséllyel pályázik a BL-trófea elhódítására is. Magyarán, vagy összeraknak egy barcelonai mércével mérve "értelmes" csapatot neki, vagy nyáron bizony megpattan.

És még az is lehet, hogy a Barcelona egy fityinget sem lát majd stoplisának nyomában, ugyanis Messi szerződése tartalmaz egy olyan záradékot, miszerint: ha és amennyiben nem érzi jól magát a gránátvörös-kékeknél, akár ingyen is távozhat.

Kérő pedig akadna bőven, egyesek pedig már azt is vizionálni vélik, hogy végre valahára egyesül az elmúlt két évtized két legnagyobb kaliberű labdarúgója David Beckham Inter Miamijában és kialakul a CR-Messi tengely. A Manchester City és Pep Guardiola is régóta ácsingózik az argentin után, a manchesteriek olajmágnás tulajdonosai pedig heti egymillió fontos fizetést sem sajnálnának Messitől. Hogy aztán a Manchester City, a PSG, vagy a Juventus - hogy a tehetősebb csapatokat jelöljük meg a teljesség igénye nélkül - mennyivel nagyobb esélyekkel szállnak harcba a BL-trófeáért, mint a Barcelona, azt ki-ki döntse el magának. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján viszont talán érdemes lenne Messinek felvennie a kapcsolatot Jürgen Klopp-pal. Már ha tényleg dobbantani akar. És tényleg BL-t akar még nyerni.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/90344/pics/lead_800x600.jpg
Barcelona,Lionel Messi,Primera Division
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?