Blogolj!

A Manchester City-vel statuál példát az európai szövetség

Dorogi László

Korábban soha nem látott súlyos büntetést szabott ki az UEFA a Premier League előző két idényének bajnokára: a Manchester City a következő két évben nem szerepelhet a Bajnokok Ligájában, ezen felül 30 millió euróra is megvágták a kékeket a pénzügyi fair play megszegése miatt. Aligha kell ecsetelnünk, melyik szankció a súlyosabb.

Az Európai Labdarúgó-szövetség most nem viccelt, alaposan megfingatta a Manchester City-t. Évek óta hallani az úgy nevezett pénzügyi fair play szabályról, aminek a lényege nagyjából az, hogy egy klub nem költhet egy pénzügyi éven belül több pénzt annál, mint amennyi befolyik a számlájára, de ez a verdikt is olyan volt eddig, mint Columbo felesége: sosem látta senki. Pletykálgatták, hogy ilyen-olyan szankciókra számíthatnak azok a topklubok, amelyek megszegik, aztán mégsem lett soha semmi belőle.

2018 novemberében viszont igen komoly és igen nagy súlyú dokumentumokat hozott nyilvánosságra a Football Leaks nyomán a német Der Spiegel azzal kapcsolatban, hogyan ügyeskedett a pénzügyekkel a futballvilág két financiális nagyhatalma, a Paris Saint-Germain és a Manchester City, ennek hatására pedig komoly vizsgálódásba kezdett az UEFA.

Sikerült is elcsípnie néhány érdekes e-mailt a szimatoló nyomozóknak azzal kapcsolatban, hogyan töltögette egyik pohárból a másikba a Manchester City-t birtokló Menszúr sejk a szponzori pénzeket úgy, hogy azt ügyesen elkönyvelve papíron ne szegjenek szabályt.

A Der Spiegel akkor azt is megszellőztette, hogy a szálak Gianni Infantino FIFA-elnök kezében futhatnak össze, ő segíthetett az olajmágnás tulajdonosoknak elsimítani a dolgokat, na meg "elvarázsolni" a gyanús számlákat. Infantino tudott arról, hogy a Manchester City és a Paris Saint-Germain is megszegi a pénzügyi szabályokat, az angolok pénzügyi igazgatója, Andrew Widdowson egy elcsípett e-mailben úgy fogalmazott, szabályt szegünk,

így is, úgy is, csak enyhítő körülmények segíthetnek a túlélésben.

A Manchester City 2009 és 2011 között 452 millió eurós deficitet halmozott fel, amit több mint tízszerese az akkor érvényben lévő szabályok által lefektetett összegnek. Az európai szövetség ezt követően küldött könyvvizsgálókat a klubhoz, akik megállapították, hogy a klub "egyéb kereskedelmi bevételek" címszó alatt bevételének 84 százalékát zsebelte be abu dhabi illetőségű szponzoroktól, sőt 35 millió eurót el is rejtettek az UEFA elől az éves könyvvizsgálói jelentés során.

Az UEFA segíthetett befoltozni a PSG és a Manchester City pénzügyi réseit

Komoly bajba kerülhet a FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino, aki korábban, UEFA-főtitkárként tolta meg két arab tulajdonban lévő európai sztárklub szekerét. Érdekes, no meg az UEFA és a FIFA számára rendkívül kellemetlen sztorival állt elő a Football Leaks dokumentumaira hivatkozva a Der Spiegel a héten.

Az UEFA pénteken hozott ítélet a Manchester City ügyében, amelynek értelmében az angolok a következő két szezonban nem indulhatnak el az első számú európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában, mindemellett 30 millió eurós bírságot is be kell fizetniük az UEFA-kasszába, ám ez aligha érinti őket olyan fájdalmasan, mint az első szankció.

Az UEFA hivatalos közleménye szerint az illetékes testület megvizsgálta a bizonyítékokat és megállapította, hogy a Manchester City súlyosan megsértette az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát azzal, hogy a 2012 és 2016 közötti szponzori bevételeinél a valósnál magasabb összeget tüntetett fel. Magyarán, nem is a korábbi ügyletek miatt meszelték el az angolokat, azt megúszták a kékek, de úgy fest, nem tértek jó útra.

Természetesen az angolok fellebbeznek az ítélet ellen a nemzetközi Sportdöntöbíróságnál, de ha az UEFA valóban komolyan gondolja, hogy szigorúan betartatja a pénzügyi fair playre vonatkozó szabályokat, akkor aligha nyerhetnek. És ha tényleg helyben marad az eltiltás, akkor Párizsban is elkezdhetnek izgulni az illetékesek, mert ott is borulhat a kártyavár.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/90449/pics/lead_800x600.jpg
Bajnokok Ligája,Manchester City
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?