Blogolj!

Spanyol vendégszeretet, vallecasi módra: Zozulja, te kib*szott náci!

Dorogi László

A spanyol futballtörténelemben még soha nem kellett mérkőzést félbeszakítani kirekesztő rigmusokat skandáló fanatikusok miatt. Decemberben aztán minden megváltozott.

Fotó: Yahoo Sports

A Rayo Vallecano labdarúgó-csapata néhány éve még a La Ligában gyűjtögette a pontokat, jelenleg viszont csak a spanyol másodosztályban szerepel. December közepén az Albacetét fogadták a bajnokságban, amiben első blikkre az ég világon semmilyen különlegesség nincsen. Egy szimpla, átlagos, másodosztályú futballmérkőzésnek indult ez is. A Rayo tábora viszont másképpen gondolta a dolgot, amikor feltűnt a színen korábbi közellenségük, az ukrán válogatott Roman Zozulja.

Zozuljának nem a Rayo a kedvenc klubja, ez egészen bizonyos. Az ukrán futballista 2017-ben került kölcsönbe a Madrid külvárosában, Vallecasban székelő alakulathoz, de gyakorlatilag néhány másodperc alatt kiutálták a közismerten baloldali eszméktől fűtött Rayo-szimpatizánsok. Zozulját azzal támadták meg, hogy a náci, szélsőjobbos eszmék nagy ismerője s barátja, márpedig az ő városukban semmi keresnivalója egy ilyen szélsőséges rendbontóknak. A gyűlölet hullámai azonnal lecsaptak a futballistára, aki egy edzés után vissza is tért akkori klubjához, a Real Betishez, mielőtt az Albacetehez igazolt volna.

A botrányt egy újságíró robbantotta ki, aki egy kép alapján azt állította a labdarúgóról, hogy szélsőjobbos nézeteket vall, de Zozulja később azzal magyarázta a dolgot, hogy a firkász összekeverte a pólóján látható ukrán címert egy paramilitáris szervezet emblémájával, innentől kezdve pedig már gyorsan eszkalálódott a történet a balos közösségben. Az persze megint csak más kérdés, hogy mennyire lehet hinni Zozuljának, korábban ugyanis olyan képek is napvilágot láttak, amelyeken katonai egyenruhában, fegyverrel a kezében pózol és egyes információk szerint az ukrán hadsereg egységeinél is állandó látogatónak számított, ami persze még nem jelenti automatikusan azt, hogy neonáci eszmékért küzdene.

Szóval az ominózus Rayo-Albacete mérkőzésen megtalálták kis barátjukat a hazai fanatikusok és molinókkal, dalocskákkal köszöntötték stadionjukban:

"Zozulja, te kib*szott náci!"

- zengte a tábor. A találkozó mindössze 45 percig tartott, ugyanis a vendég játékosok a második félidőre már nem voltak hajlandóak kifutni a társukat ért inzultus miatt és José Antonio Lopez Toca játékvezető is úgy ítélte meg a dolgot, talán jobb, ha nem folytatódik a gyalázkodás még 45 percen keresztül. Spanyolországban ezt megelőzően még soha nem fordult elő olyan, hogy kirekesztő rigmusok miatt kelljen félbeszakítani egy találkozót. A második félidőt azóta sem játszották le a csapatok, de egyébként is paprikásra sikeredett az első felvonás, az Albacete játékosát, Eddy Silvestre-t a 45. percben kiállították.

"A Rayo és a sportág történetében is rendkívül szomorú ez az este. Teljes mértékben elutasítjuk szurkolóink megnyilvánulását. A labdarúgásnak az egységről és nem a kirekesztésről kellene szólnia. Beszéltem Zozuljával, megöleltem, hiszen ő is egy emberi lény, aki tiszteletet érdemel"

- kommentálta az eseményeket akkor Raúl Martín Presa, a Rayo Vallecano klubelnöke.

Az elhalasztott második félidőt szerdán kellett volna lejátszania a feleknek, de végül újra elhalasztották az ütközet befejezését.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/90685/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?