Blogolj!

Nem az EL-címvédők játszótere a Bajnokok Ligája

Mivel a Chelsea hazai pályán háromgólos vereséget szenvedett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, így szinte biztos, hogy idén sem jut sokáig az Európa-liga címvédője a legrangosabb európai kupában. Cikkünkben a korábbi győztesek eredményeit elevenítjük fel a "nagyok között".

Hiába rendelkezik gazdag történelemmel a második számú európai kupasorozat, az 1958-as indulás óta az egykori UEFA-kupa, (korábban Vásárvárosok kupája), a jelenlegi Európa-liga némileg "mostohagyereknek" számít a közvélemény megítélésében. 1999-ig ez volt a harmadik számú európai kupasorozat, és bár az utóbbi huszonegy évben emelkedett a színvonal, a sorozatra még mindig úgy tekintenek, mint a kupára, amiben a kiscsapatoknak esélye van egy jó szezont futni. A sorozat presztízse azonban vitathatatlanul növekedett, a 2009-es átszervezés és átnevezés óta, hiszen olyan csapatok hódították el a serleget, mint a Manchester United, a Sevilla, az Atletico Madrid, vagy legutóbb a Chelsea. Ezek a gárdák azonban hiába számítanak bajnokságuk egyik legjobbjának El-címvédőként nem tudták igazán letenni a névjegyüket a Bajnokok Ligájában. 

Fotó: twitter.com/fcporto

Mivel korábban az UEFA-kupa, majd néhány évvel ezelőttig az Európa-liga megnyerése sem eredményezett automatikus kvalifikációt a Bajnokok Ligájába, így a korábbi győztesek többsége nem tudta megmérettetni magát egy évvel később a legnagyobbak között. A több, mint hat évtized alatt azonban két csapatnak is sikerült az a bravúr, hogy egyik éven megnyerje az UEFA-kupát, majd a BEK-ben, vagy BL-ben is csúcsra érjen. Úgy tűnik azonban Liverpool 1976-1977-es és a Porto 2003-2004-es bravúrja jelenleg a megismételhetetlen kategóriát képezi egy EL-ben diadalmaskodó gárdának. 

2010-ben rendezték az első Európa-liga finálét, amelyet az Atletico Madrid nyert meg a Gera Zoltánnal felálló Fulham ellenében. Mivel az El-győzelem nem jelentett automatikus kvalifikációt, így a gyenge bajnoki szezont futó madridiak meg sem mérethették magukat Európa legjobbjai között. A "matracosok" aztán címvédőként az El-ben is leszerepeltek, miután már a csoportkörből sem tudtak továbbjutni az Arisz Szaloniki és a Bayer Leverkusen mögött. 

Két évvel később a történelem majdnem ismételte magát, mivel az Atléció ismét nem indulhatott a BL-ben, a második számú kupában pedig idő előtt búcsúzott. Ekkor a Rubin Kazany volt jobb a legjobb 32 között, Diego Simeone csapatánál. 

Nem sok babér termett az FC Portónak sem a nemzetközi kupagyőzelmet követő évben. A portugál futball zászlóshajója ugyan a sikert követő idényben főtáblára jutott a BL-ben, ám ott már a csoportból sem tudott lépni az APOEL és a Zenit mögött. Mivel a "sárkányok" a Shakhtart megelőzték, így legalább tavasszal az Európa-ligában futballozhattak, ám ott a 32 között kettős vereséggel zúgtak ki a Sporting ellenében. 

Az eddigi legjobb eredményt a Chelsea érte el friss El-győztesként 2014-ben, ám ez elvárható volt egy olyan csapattól, amely két éven belül megnyerte a Bajnokok Ligáját, majd az Európa-ligát is. Az akkor Jose Mourinho edzette londoniak a csoportban ugyan kétszer is kikaptak a Baseltől, de elsőként jutottak tovább és előbb a Galatasarayon, majd a PSG-n átverekedve magukat bejutottak az elődöntőbe. Sokan esélyesebbnek tartották a gárdát az Atlético ellen a legjobb négy között is, ám a madridi 0-0 után, hazai pályán 3-1-es vereséget szenvedtek. 

Fotó: itv.com

2014 és 2016 között a trófeát zsinórban háromszor megnyerő Sevilla uralta a sorozatot, és az andalúzok meglehetősen érdekes ívet futott be a Bajnokok Ligáját illetően. Első sikerük évében csak az ötödik helyen végeztek hazájuk bajnokságában, és így nem szerepelhettek 2014/15-ben a BL-ben, így "jobb híján" címet védtek. 

2015-ben vezette be az UEFA, hogy az Európa-ligát megnyerő csapat automatikusan ott lehet a BL főtábláján, így a Dnipro elleni vasrói diadal duplán értékes volt, a bajnokságot megint csak ötödik helyen záró sevillaiak számára. Ezzel úgy tűnt, hogy a győzelmi széria megszakad a második számú sorozatban, ám a BL-sorsolásnál ennek az esélye már csökkent. A sevillaiak ugyanis megkapták maguk mellé a Manchester Cityt, a Juventust és a Borussia Mönchengladbachot. A "halálcsoportban" két győzelemre futotta az erejükből, és így legalább a németeket megelőzve folytathatták az El-ben. Ha már megadatott a triplázás lehetősége, éltek is vele, mivel a Benfica és a Dnipro után a Liverpoolt is legyőzték az aktuális fináléban. 

A 2016/17-es idényre is az El-siker jelentette a gárda számára a kvalifikációt, a bajnoki hetedik hely miatt, ezúttal azonban már megszakadt a sorozatuk. A Juventustól ugyan hazai pályán kikaptak, ám a Lyont és a Dinamo Zagrebet megelőzve továbbmentek a nyolcaddöntőbe. A 16 között az évtized meglepetéscsapatát a Leicester Cityt kapták meg, és bár hazai pályán 2-1-re győztek az angol bajnokság akkori címvédője ellen, a visszavágón 2-0-ra kikaptak és így nem tudták igazán letenni a névjegyüket a BL-ben. 

2017-ben a Manchester United a BL-ből kiesve lett a kisebbik sorozat bajnoka, és indulhatott (bajnoki 6. helye dacára) a legnagyobbak között. Nyáron alaposan megerősítették a MU keretét és sokan a BL titkos favoritjának is tartották a "vörös ördögöket" A csoportkörben nem is akadt gondjuk, öt győzelemmel magabiztosan léptek tovább és esélyesként várták a Sevilla elleni nyolcaddöntőt. A gárda aztán a legjobb 16 között már elvérzett, miután a sevillaiak 2-1-re győztek az Old Traffordon. 

Egy évvel később az Atletico Madrid harmadik diadalát aratta úgy, hogy a BL-ből került át a másik sorozatba. Diego Simeone csapatát sokan tartották esélyesnek arra, hogy véghezvigye a fent említett liverpooli és portói csodát, ám a fővárosiaknak nem tartott sokáig a Bajnokok Ligája idényük. Már a csoportban a dortmundi 4-0-s vereség is mutatta, hogy valami nincs rendben, majd Antoine Griezmann és társai hiába verték otthon 2-0-ra a Juventust, Torinóban nem tudták tartani a triplázó Cristiano Ronaldót és kiestek. 

Fotó: AFP

Legutóbb a Chelsea játékosai emelhették magasba az Európa-liga trófeáját, Frank Lampard fiatal csapatával szemben azonban nem voltak akkora elvárások, mint az Atleticoval vagy a MU-val szemben a korábbi években. A londoni "kékek" a csoportból azért így is továbbmentek a Valencia mögött és az Ajax előtt, a nyolcaddöntő első mérkőzésén azonban 3-0-ra kikaptak a Bayern Münchentől. Mivel a meccs az angol fővárosban volt, így meglehetősen valószínű, hogy március 18-án befejezik idei szereplésüket a nemzetközi kupában. 

Amint a fenti példák is mutatják, hiába nyerik évről-évre topbajnokságok képviselői az Európa-ligát, és hiába egyre nagyobb a sorozat presztízse, ezek a csapatok általában nem elég erősek ahhoz, hogy a legjobbakkal is felvegyék a versenyt a Bajnokok Ligájában. 

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/90960/pics/lead_800x600.jpg
Atletico Madrid,Bajnokok Ligája,Chelsea,Európa Liga,Manchester United,Portugália
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?