Blogolj!

Mi lesz a lejáró szerződéssel bíró futballistákkal?

Dorogi László

Érdekes aspektusára világított rá a Sky Sports az új típusú koronavírus-járvány futballra gyakorolt hatásának.

Fotó: AS

A koronavírus-járvány nemcsak a világ országait, egészségügyi dolgozóit és döntéshozó szerveit állítja korábban nem látott nehézségek elé, éppen úgy komoly hatást gyakorol a profi labdarúgás világára is. Az európai topligákat, mint minden más sporteseményt, szépen sorban felfüggesztették, az UEFA pedig a héten azt is bejelentette, hogy a nyári Európa-bajnokságot is eltolja egy évvel.

A modern labdarúgás, nem titok, piszkosul nagy üzlet, ezért a jelenleg tomboló járványnak súlyos gazdasági következményei is lesznek a futballpiacon. Angliában például a másod-, harmad- és negyedosztályú klubokat tömörítő szervezet már felajánlotta pénzügyi segítségét azon klubok számára, amelyek csődbe mennének a futballmentes kényszeridőszakban, de az is biztosnak tűnik, hogy több egyesület végét jelenti majd a világjárvány.

Az elmúlt napokban, hetekben egyre több videó került, kerül fel a közösségi oldalakra, amelyeken a sportolók házi karanténban igyekeznek formában tartani magukat. Gyermekeikkel, háziállataikkal különböző edzésformákat végeznek, miközben fogalmuk sincs, mikor állhat vissza minden a normál kerékvágásba.

A labdarúgó Eb halasztása miatt a bajnokságok számára megnyílt a lehetőség arra, hogy a koronavírus-járvány lecsengését követően befejezhessék a félbemaradt küzdelmeket, csakhogy ezzel jelentősen kitolódna az idény vége a legtöbb ligában. Mindez azért is érdekes, mert általánosan bevett gyakorlat, hogy a klubok úgy kötik meg a játékos-szerződéseket, hogy a kontraktusok lejárati idejét egy-egy szezonvégi időponthoz igazítják. Ennek megfelelően a legtöbb szerződés június végén, július elején jár le, ez pedig különösen érdekes helyzetet teremthet 2020-ban.

Ha szerencsésen alakul a járványügyi helyzet, nagyjából június-júliusban elkezdődhet a bajnokságok befejezése, csakhogy lesznek olyan labdarúgók, akiket ekkor már nem fog szerződés kötni egyetlen gárdához sem, így nem lesznek kötelesek pályára lépni, hiába tartoztak még a klub kötelékébe a mérkőzések felfüggesztésekor. Ilyen helyzetbe kerülhet a Chelsea brazil légiósa Willian is, aki hét éve a londoni klub alkalmazottja, szerződésének meghosszabbításáról viszont egyelőre nem született megállapodás, ugyanis ő további három évre szeretne aláírni, de a klub viszont csak két évvel toldaná meg kontraktusát.

Willian nemrég a brazil Esporte Interativo csatornának nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, ahol elmondta, nem jelentene gondot számára, ha úgy is a Chelsea-ben kellene futballoznia nyáron, esetleg ősszel, hogy a szerződése már nem érvényes, lévén erre a szezonra még érvényes a megállapodás.

"Nem fog számomra gondot jelenteni, hogy játsszak a csapatban akkor is, ha még júliusban is lesz bajnokink. Ez a klub mindig velem volt, minden segítséget megadott nekem, természetes, hogy én is lojális maradok"

- mondta a brazil középpályás, aki két bajnoki címet, egy Angol Ligakupát, egy FA-kupát és egy Európa-liga trófeát zsebelt be a Chelsea-vel. Az viszont egészen bizonyos, hogy nem lesz minden játékos annyira rugalmas, mint a brazil, ezen pedig sarkított esetben bajnoki címek dőlhetnek el.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/92150/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,Chelsea,Premier League
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?