Blogolj!

A német kormány kezében a Bundesliga-rajt sorsa

Dorogi László

A Német Futball-liga kidolgozta az első és másodosztályú labdarúgó-bajnokság folytatásának tervét, május kilencedikén már újra rendezhetnek mérkőzéseket a Bundesligában.

A német élvonal - és az alacsonyabb osztályú bajnokságok - küzdelmeit március közepén függesztették fel a koronavírus-járvány miatt. Akkor a felfüggesztés végső időpontját április 30-ban határozták meg és nem is tévedtek olyan sokat - már ha valóban újraindul a profi futball Németországban május második hétvégéjén.

Markus Söder, bajorországi miniszterelnök kedden arról beszélt, hogy nem kizárt a május 9-i rajt, szerinte zárt kapuk mögött folytatódhatnak a német pontvadászat küzdelmei.

A folytatásról azonban a német kormány és a szövetségi állam dönt, Christian Seifert, Német Futball-liga elnök szerint a május 9-i dátum egyelőre csak feltételezés és még közel sem biztos. Ugyanakkor a DFL készen áll a rajtra, és továbbra is az a céljuk, hogy a pályán fejeződjön be a Bundesliga 2019/2020-as szezonja.

"Ha esetleg elmaradna az idény hátralévő része, úgy a Bundesliga a koronavírus-járvány áldozata lenne, afféle járulékos kár. Ezt pedig mint a futballklubok képviselője nem engedhetem, és nem is lehet a célom"

- idézi a Kicker Seifertet.

A liga viszont arra is figyelmeztet, hogy ha júniusig nem indul újra a bajnokság, az több első és másodosztályú klub számára is bizonytalan pénzügyi jövőképet teremthet, egyes klubokat pedig a megszűnés szélére is sodorhatja. A Német Futball-liga csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, kidolgozták a részleteit annak, milyen feltételeknek kell megfelelniük a kluboknak ahhoz, hogy újra lehessen indítani a bajnokságot.

Mivel a játékosszerződések zöme június 30-án jár le - már persze, akinek lejár - szeretnék eddig befejezni a Bundesliga küzdelmeit, de az sincs kizárva, hogy júliusban emeli magasba a Salátástálat a győztes.

Jó hír az első- és másodosztályú klubok számára, hogy sikerült a ligának megegyeznie a médiapartnerekkel a televíziós közvetítési díjakról és az abból származó bevételekről, így az egyesületek anyagilag biztosítva vannak.

A tervek szerint a csapatokat folyamatosan tesztelnék az újraindulás után, de a kluboknak nem kellene beszámolniuk a médiának arról, ha valamelyik játékosuknál esetleg koronavírusos megbetegedést regisztrálnának, ugyanakkor pozitív teszt esetén a klubnak azonnal értesítenie kell az egészségügyi részlegét, akik eldöntik, hogy szükséges-e elrendelni a játékosok számára a csoportos karantént.

A küzdelmek persze csak zárt kapuk mögött indulhatnak újra - s egy jó darabig még biztosan nem térhetnek vissza a nézők a lelátókra -, de fontos kikötés az is, hogy a szurkolók a stadionok előtt sem gyűlhetnek össze mérkőzések idején - meg egyébként sem -, különben félbeszakítják az adott találkozót.

A Bundesligából kilenc forduló van hátra, jelenleg a Bayern München vezeti a tabellát négy ponttal megelőzve a második Borussia Dortmundot és öt egységgel az RB Leipzigot.

Címkék: Bundesliga
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/93746/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?