Blogolj!

A Bundesliga lehet a koronavírus utáni időszak állatorvosi lova

Dorogi László

A bizsergető boldogság és a bizonytalanság kettős érzése kavaroghat ezen a héten minden sportrajongó lelkében. A hétvégén - a világ jelentős bajnokságai és sporteseményei közül elsőként - újraindulnak a német labdarúgó első- és másodosztály küzdelmei, ezért nem árt feleleveníteni, hol tartottak a csapatok a felfüggesztés bejelentésekor, mire számíthatunk a következő hetekben és milyen feltételek mellett térhetnek vissza a mérkőzések a koronavírus-járvány szülte kénszerszünet után.

A német állam múlt hét szerdán jelentette be, engedélyt ad a járványhelyzet miatt márciusban felfüggesztett Bundesligának - és Bundesliga 2-nek -, hogy szigorú szabályok betartása mellett befejezhesse a bajnoki küzdelmeket. Ennek megfelelően szombaton délután fél négykor 61 napig tartó meccsaszály ér véget Németországban és egészen biztosak lehetünk abban, hogy a világ élő sportközvetítésre éhes rajongói árgus szemekkel tapadnak majd a képernyőkre. Az újraindítást persze hosszú hetek végeláthatatlannak tűnő előkészületei előzték meg, s egy pillanatig se gondoljuk, hogy varázsütésre áll vissza minden a megszokott kerékvágásba. Ám ahogy azt Christian Seifert, a Bundesliga első embere is mondta, az első- és másodosztály 36 csapatának elemi érdeke, hogy befejezzék a bajnokságokat és a végén eredményt is hirdessenek, bár a futballvilág "sikerének" nem feltétlenül örül mindenki.

Az újrainduló Bundesliga mérkőzéseit és biztonsági protokollját persze nemcsak a szurkolók várhatják nagy érdeklődéssel, de más országok és más sportágak szervezeteinek, ligáinak képviselői is. Kimondva, kimondatlanul a német labdarúgó-bajnokság lehet az állatorvosi lova a koronavírus-járvány szülte helyzetnek, hogyan kell működnie egy pontvadászatnak az új körülmények között. S ha sikerrel járnak a németek, példamutatóként járhatnak elöl a nemzeti bajnokságok számára, kudarc esetén viszont végleg eloszlathatják a 2019/2020-as idény folytatásáról szőtt álmokat.

Utoljára a második világháború idején volt példa arra Németországban, hogy a labdarúgó-bajnokságban nem hirdettek bajnokot, de ez sem lenne példa nélküli. Fredi Bobic, az Eintracht Frankfurt sportigazgatója az ESPN-nek elmondta, az egyeztetések során 50/50 százalék volt az esélye annak, hogy folytatják-e a bajnokságot, vagy a törlés mellett döntenek.

"Mindenki árgus szemekkel fogja figyelni a Bundesligát, a játékosok viselkedését a pályán és a pályán kívül egyaránt. Remélhetőleg mindenki betartja majd a szabályokat. Sokan és sokat dolgoznak azért, hogy sikeres és biztonságos legyen az újraindulás és ha minden a terv szerint alakul, akkor átadhatjuk tapasztalatainkat más országok bajnokságainak és más sportágak vezetőinek egyaránt"

- erősítette meg a vélekedéseket a frankfurti sportvezető.

Fotó: brotherlygames.com

Az újraindulással kapcsolatban persze jó néhány kérdés merülhet föl jogosan, például, hogy megfelelő fizikai állapotba kerülnek-e a játékosok hétvégére, mennyire kerülhetőek el a felesleges érintkezések a futballisták, a stábtagok és a stadionban dolgozók között, mennyire biztonságos egy zsúfolt öltöző járványhelyzet idején és lehetne még sorolni.

A legtöbb klub játékosai április elején szigorú egészségügyi szabályozások mellett kezdték újra az edzéseket, de több szakmabeli is arra figyelmeztet, hogy az újraindulást követő első napokban, hetekben az átlagosnál több sérülésre - elsősorban izomhúzódásra - lehet és kell számítani, hiszen az otthon végzett edzések nem képesek pótolni azt az intenzitást, amihez egyébként hozzá vannak szokva a futballisták. A Borussia Dortmund múlt heti edzésén például Axel Witsel és Emre Can is húzódást szenvedett, aminek következtében kérdésessé is vált a játékuk a Schalke elleni rangadón, de ne legyenek kétségeink - sajnos - érkeznek még hasonló hírek az előttünk álló időszakban.

A DFL egyébként pontos és nagyon részletes protokollt dolgozott ki a mérkőzések lebonyolítására, ami kevéssé meglepő, hiszen a németek mindig is a precizitásukról voltak híresek. A játékosoknak be kell tartaniuk a biztonságos távolságot az edzéseken, oda kell figyelniük a higiéniai előírásokra és lehetőség szerint a legtöbb esetben kerülniük kell a csoportos érintkezést. A kiscsoportos edzések megkezdése óta több olyan labdarúgó is akadt, aki az edzéseket is maszkban végezte, ehhez a látványhoz pedig egyelőre jobb ha hozzászokunk.

A különböző csapatok különböző praktikákkal tértek vissza a minden napi tréningekhez, a Bayern Münchennél 3-4 fős csoportokban edzettek a játékosok, a Bayer Leverkusennél posztok szerint csoportosították a futballistákat, míg a Hoffenheimnél személyre szabott taktikai leckéket kaptak a labdarúgók rövid videóüzenet formájában, a fejlesztő gyakorlatokat pedig a legmodernebb technika segítségével, virtuálisan végezhették el. Mainzban a sportigazgató Rouven Schroder javaslatára visszatértek az alapokhoz, s grundfoci jelleggel, az egy az egy elleni játékra összpontosítva igyekeznek visszatalálni a gyökerekhez, újra felfedezni a játék örömét, szimbolizálva az újrakezdés lehetőségét.

Fotó: AP

Az persze érdekes és egyelőre megválaszolhatatlan kérdés, hogy milyen minőségű futballt kapunk majd a német csapatoktól, hiszen a csúcsformához visszatalálni hosszú hetekbe is telhet. Hogy miért törekszik mégis a Bundesliga a bajnokság pályán történő befejezésére? Nos, a válasz egyszerű és logikus: az első- és másodosztályú csapatok fele csődközeli helyzetbe kerülne, ha nem folytatódnának a küzdelmek a kieső bevételek miatt és olyan patinás klubokat is földhöz vágna a törlés, mint a Schalke.

Bundesliga: a csőd szélén táncol az UEFA-kupa győztes klub

A gelsenkircheni klub hivatalos honlapján megjelent közleményében jelezte, a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben csupán a vissza nem váltott bérletek tartják életben a klubot, és komoly bajba kerülhetnek, ha nem fejeződnek be a félbeszakított bajnoki küzdelmek. A Schalke vezetősége egyértelműen támogatná a szezon befejezését, akkor is, ha erre csak zárt kapuk mögött kerülhetne sor.

Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund vezérigazgatója úgy fogalmazott, ha törölnék az idényt, akkor a Bundesliga soha többé nem létezhetne abban a formájában, amit ma ismerünk, s ennek első sorban a Németországban bevált 50+1-es szabály az oka. A klubokat nem olajmilliárdosok pumpálják, sokkal inkább racionális, piaci alapon működnek, s mint ilyenek, más vállalkozásokhoz, cégekhez hasonlóan nagyon megszenvedik a koronavírus gazdasági hatásait.

Az új helyzet komoly egészségügyi felkészülést követel meg a kluboktól, stábtagoktól egyaránt, hiszen - hangozzék bármilyen furcsán - a labdarúgás egy full-kontakt sportág, így fennáll a továbbfertőződés kockázata. Éppen ezért számos szigorú szabályt kell betartania az érintetteknek, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között kezdődhessen újra a Bundesliga, nézzük át ezeket nagy vonalakban:

  • A játékosoknak hetente két koronavírus-tesztelésen kell átesniük, a mérkőzéseket megelőző napokon és egy további napon, ám amennyiben két találkozót játszik egy csapat egy héten, úgy a két meccsnapot megelőzően.

  • A játékosok teszteredményeit a csapatorvosok a meccsnapok délelőttjén tíz óráig megkapják, akinek pozitív a tesztje, természetesen nem vehet részt sem a mérkőzésen, sem a csapat további edzésein (a Leverkusennél például minden reggel felkeresi az orvosi személyzet telefonon és öt kérdéssel felmérik, fennáll-e a koronavírus-fertőzés gyanúja, s amennyiben a válaszok alapján úgy ítélik meg, plusz tesztet végeznek el az edzések megkezdése előtt az adott játékoson).

  • Május 4-ig egyébként 1724 koronavírus-tesztet végeztek el a Bundesliga-csapatoknál, ezekből 10 hozott pozitív eredményt (a másodosztályú Dynamo Dresden futballistáinak 14 napos karanténba is kellett vonulniuk, így ők biztosan nem lesznek ott a hétvégi újraindulásnál).

  • A csapatok egy héttel a Bundesliga-rajt előtt edzőtáborba vonultak, ami amolyan karanténként funkcionál, így ezen időszak alatt biztosan nem kerülnek senkivel kapcsolatba a "külvilágból".

  • A német szövetség kalkulációi szerint 322 embernek kell egyszerre a stadionban tartózkodnia - ebbe a játékosok és a szakmai stábok is beleszámítanak -, hogy sikeresen meg lehessen rendezi a meccset.

  • Amennyiben délután fél négykor kezdődik egy mérkőzés, a biztonsági előkészületek már reggel nyolckor megkezdődnek, ekkor nyolc pályakarbantartó ellenőrzi és tartja karban a gyepet.

  • Délelőtt tíz órakor elkezdődik a VAR-rendszer és a televíziós közvetítéshez szükséges kamera- és hangrendszer előkészítése (ebben az idősávban biztonsági őrök ügyelnek arra, hogy más ne tartózkodhasson a létesítményben).

  • Délben léphetnek be a stadionba a biztonsági szervek (rendőrök, mentősök, tűzoltók) és a stábtagok első emberei.

  • A játékosok 90 perccel a meccs kezdete előtt érkeznek meg a stadionba, kötelezően maszkban, a buszon betartva a szükséges távolságot. A Bundesliga a hazai csapatok játékosainak javasolja, amennyiben lehet, saját autójukkal érkezzenek meg a meccsre, lehetőség szerint egyedül. Ha egy létesítmény öltözője túl kicsi ahhoz, hogy be tudják tartani a játékosok a szükséges biztonsági távolságot - ilyen például a Schalke otthonául szolgáló Veltins Aréna öltözője is -, ott a kluboknak további helyiségeket kell a csapatok rendelkezésére bocsájtaniuk. A labdarúgók 30-40 percnél nem tölthetnek el több időt az öltözőben és természetesen itt is kötelező a maszk viselése.

  • A meccsek előtt elmaradnak a kézfogások és a csapatfotózás is, a kispadon a cserejátékosoknak pedig legalább egy-egy helyet ki kell hagyniuk egymás mellett. Szintén fontos és szigorú szabály, hogy a mérkőzések ideje alatt a stadionokon kívül tilos a szurkolók gyülekezése. Amennyiben mégis ez történik, úgy a játékvezető azonnal lefújja a mérkőzést, amit a szurkolói által "vétkes" csapat 2-0-ra elveszít.

Ezen túl persze lehetőség szerint a gólörömöknél is érdemes kerülni a csoportos ünneplést, a pacsikat, buksi simogatást és így tovább, amelyeket azért a gyakorlatban meglehetőse nehéz lesz betartani.

"Múlt-idéző" - így álltak a csapatok a felfüggesztés előtt

A Bundesliga 2019/2020-as idényéből kilenc forduló van hátra és papíron még öt csapatnak is van esélye megkaparintani a bajnoki címet.

Bayern München: jelenleg a német rekordbajnok vezeti a tabellát, négy ponttal megelőzve a Borussia Dortmundot. A bajorok zsinórban nyolcadik bajnoki címükre hajtanak, ám már az előző szezon is rávilágított arra, hogy nem sebezhetetlenek: csupán a Dortmund pocsék tavaszi produkciója miatt sikerült megelőzniük két ponttal a fekete-sárgákat a pontvadászat végén. A Bayern meglehetősen hektikus szezont tudhat eddig maga mögött, aminek még azzal a Niko Kovac-csal vágott neki, akinek vezetésével egy 14 meccses veretlenségi szériát mutatott fel az előző idény végén. A Bayern a nyitó fordulóban meglepetésre csupán 2-2-es döntetlent ért el a Hertha ellen, ám a folytatásban magára talált, s elsősorban a Bajnokok Ligájában nyújtott emlékezetes teljesítményt, elég, ha csak a tavaly BL-döntős Tottenham 7-2-es leigázását említjük. Az európai gálaelőadás után viszont a Bundesligában kikaptak a Hoffenheimtől, döntetlent játszottak az Augsburggal, végül megsemmisítő, 5-1-es vereséget szenvedtek az Eintracht Frankfurttól, ami a Kovac-éra végét jelentette. Hansi Flick egy Dortmund elleni, igen impresszív 4-0-s győzelemmel mutatkozott be eredetileg ideiglenes vezetőedzőként a bajorok kispadján, s egy-két kellemetlen pofontól eltekintve - vereség a Bayer Leverkusentől és a Mönchengladbachtól - a hetedik helyről egészen a listavezető pozícióig vezette a csapatot. Ez végül hosszú távú szerződést ért neki, s ha nem hibázik nagyot, akkor a salátás tálat is magasba emelheti június végén. A Bayern a 2020-as naptári évben még nem szenvedett vereséget, bejutott a Német Kupa elődöntőjébe - ahol a Frankfurt lesz az ellenfele -, 3-0-ra nyert a Chelsea otthonában a BL-nyolcaddöntő első felvonásán, így kijelenthető, hogy a kényszerszünet meglehetősen rosszul érintette a csapatot, hiszen remek formában volt.

Borussia Dortmund: a dortmundiak csak maguknak köszönhetik, hogy a Bayern kiénekelte a sajtot a szájukból az előző idényben és végül lecsapta a kezükről a Salátástálat. A fekete-sárgák nyáron igyekeztek tovább erősíteni keretüket, de korábbi betegségükből nem sikerült kigyógyulniuk. Lucien Favre csapata épp olyan kétarcú, mint egy évvel korábban volt, bármikor képes beleszaladni egy-egy vereségbe az alsó házhoz tartozó csapatok ellen, de több olyan mérkőzésre is volt példa, ahol előnyről veszített pontokat a BVB a hajrában. Hogy mennyire hullámzó a gárda teljesítménye, nagyon jól jelzi, a Bayer Leverkusent hazai környezetben, már-már űrfutballal 4-0-ra ütötte ki a Dortmund, miközben a sereghajtó és vélhetően biztos kieső Paderborn ellen 3-0-s hátrányból kellett pontot mentenie hazai pályán. A Lipcse elleni rangadón már szintén a kezében érezhette a három pontot a Favre-legénység (2-0-ra és 3-1-re is vezetett), végül mégis be kellett érnie a döntetlennel. A téli szünet óta a Leverkusen otthonában is ott hagyott három pontot a gárda, ráadásul a hátralévő kilenc bajnokiján még találkozik a Schalkéval, a Bayern Münchennel és a Lipcsével is. Ezzel együtt csak négy pont a lemaradásuk a listavezető mögött, így még nem kell lemondaniuk a bajnoki címről.

Lipcse: ahogyan nem kell lemondania a végső sikerről a Gulácsi Péterrel - és remélhetőleg a hamarosan teljesen egészséges Willi Orbánnal - felálló RB Leipzignak sem. Julian Nagelsmann alakulata pazarul kezdte a bajnokságot, első öt mérkőzéséből négyet megnyert egy Bayern elleni döntetlen mellett, a nagy menetelést végül a Schalke állította meg a hatodik fordulóban. A tizedik játéknapon klubrekordot jelentő 8-0-s győzelmet arattak a Mainz ellen és félelmetes ütemben termelték a gólokat és egy nyolc mérkőzésből álló győzelmi szériát is sikerült felépíteniük. A lipcseiek a tabella élén is tanyáztak, ugyanakkor a kényszerű szünet előtt lejátszott hat meccsükből csupán kettőt nyertek meg a Bundesligában. Igaz, a Bajnokok Ligájában bejutottak a legjobb nyolc közé a Tottenham kárára, újra ikszeltek a Bayernnel és 5-0-ra kiütötték a Schalkét. Ha valakinek, akkor a Leipzignak jól jött a pihenő, egy huszáros hajrával pedig fennállásuk első bajnoki aranyát is megszerezhetik.

Borussia Mönchengladbach: ha lehet ilyet mondani, várakozásokon felül teljesített eddig a 'Gladbach az idei szezonban, annak ellenére, hogy alapvetően tudni lehetett, jó kerettel vág neki a csapatnak Marco Rose alakulata. Bár az első két hazai meccsükből egyiket sem tudták megnyerni (0-0 a Schalke ellen, 3-1-es vereség a Lipcsétől), az első hét fordulóban ötször is diadalmaskodtak. Ennek köszönhetően gyorsan a tabella élén találták magukat és nyolc játékhéten keresztül ott is maradtak, amire az 1976/1977-es, bajnoki sikerrel zárult szezon óta nem volt példa. A gárda erejét jól mutatja, hogy a Leverkusen és a Bayern ellen is nyerni tudtak, viszont egy hét leforgása alatt sikerült kiesnük az Európa-ligából és a Német Kupából. A téli szünet óta lejátszott nyolc meccsükön két ponttal szereztek csupán kevesebbet, mint az első nyolc bajnokin, de a sorsolásuk nekik sem egyszerű: találkoznak még a Bayernnel Münchenben és egy Frankfurt, valamint egy Leverkusen elleni rangadó is vár rájuk. A Mönchengladbachnak viszont biztosan nem kell majd üres lelátók előtt futballoznia, ugyanis a klub akciót indított a szurkolók számára, akik 19 euróért cserébe kinyomtathatják felsőtestüket és elhelyezhetik képüket a stadion lelátóján.

Fotó: BBC

Bayer Leverkusen: a listavezetőt egyelőre tisztes távolságban - nyolc ponttal - követő gyógyszergyáriak remekül kezdték az idényt, az első hat fordulóban 13 pontot szerzett, a lendületüket a Dortmund elleni 4-0-s vereség törte meg, ami után vissza is estek a középmezőnybe. 2019 vége viszont igen jól sikerült a Leverkusennek, legyőzték többek között a Bayernt is, de becsúsztak olyan kellemetlen vereségek is, mint a Köln elleni. Az új évet hat győzelemmel nyitotta Peter Bosz legénysége - egy pazar találkozón sikerült visszavágniuk a Dortmundnak is -, az Európa-ligában pedig 3-1-re nyertek a Rangers elleni nyolcaddöntő első felvonásán. A Bayernak minden esélye megvan arra, hogy trófeával koronázza meg a szezonját, ugyanis bejutottak a Némt Kupa elődöntőjébe, ahol a meglepetésre a legjobb négyig menetelő, negyedik ligás Saarbrücken ellen vívhatják ki a döntős szereplést.

A Bundesliga 26. fordulójának menetrendje

Szombat

15.30 Borussia Dortmund-Schalke
15.30 RB Leipzig-Freiburg
15.30 Hoffenheim-Hertha BSC
15.30 Fortuna Düsseldorf-Paderborn
15.30 Augsburg-Wolfsburg
18.30 Eintracht Frankfurt-Borussia Mönchengladbach

Vasárnap

15.30 Köln-Mainz
18.00 Union Berlin-Bayern München

Hétfő

20.30 Werder Bremen-Bayer Leverkusen

A Bundesliga tabellája

1 Bayern Munich 25 17 4 4 73 26 +47 55
2 Borussia Dortmund 25 15 6 4 68 33 +35 51
3 RB Leipzig 25 14 8 3 62 26 +36 50
4 Borussia Mönchengladbach 25 15 4 6 49 30 +19 49
5 Bayer Leverkusen 25 14 5 6 45 30 +15 47
6 Schalke 04 25 9 10 6 33 36 −3 37
7 VfL Wolfsburg 25 9 9 7 34 30 +4 36
8 SC Freiburg 25 10 6 9 34 35 −1 36
9 1899 Hoffenheim 25 10 5 10 35 43 −8 35
10 1. FC Köln 25 10 2 13 39 45 −6 32
11 Union Berlin 25 9 3 13 32 41 −9 30
12 Eintracht Frankfurt 24 8 4 12 38 41 −3 28
13 Hertha BSC 25 7 7 11 32 48 −16 28
14 FC Augsburg 25 7 6 12 36 52 −16 27
15 Mainz 05 25 8 2 15 34 53 −19 26
16 Fortuna Düsseldorf 25 5 7 13 27 50 −23 22
17 Werder Bremen 24 4 6 14 27 55 −28 18
18 SC Paderborn 25 4 4 17 30 54 −24 16
Címkék: Bundesliga
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/94756/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?