Blogolj!

Így indul újra az európai futballélet

A Bundesliga mai újraindulásával kapcsolatban összegyűjtöttük, hogy kontinensünkön mikor folytatódhatnak az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságok. 

Fotó: transfermarkt.com

A mai napon Németországban újraindul az első topliga és így lényegében a legmagasabb szinten is folytatódik az európai futballélet az elmúlt hetek kényszerpihenőjét követően. A Bundesliga a 26. játéknappal folytatódik, vagyis ezzel együtt még kilenc forduló van hátra a pontvadászatból. A tervek szerint a bajnokság június 28-án érne véget, valamint lejátsszák az osztályozó mérkőzéseket is, amelyet az élvonal 16. helyezettje és a másodosztály harmadik pozícióban végző együttese vív majd egymással. 

Szintén a héten született döntés a Serie A folytatásáról: az olasz élvonal a tervek szerint június 13-án folytatódik majd a helyi szövetség döntésének értelmében. A szabályok azonban meglehetősen szigorúak: a csapatok edzhetnek együtt, ám akár egyetlen pozitív koronavírusos eset után az egész gárdának karanténba kell vonulni. A járvány európai gócpontjának számító országban 12 bajnoki fordulót kell majd pótolni júliusig, valamint négy elmaradt mérkőzés szintén pótlásra kerül. 

Spanyolországban egyelőre még nincs hivatalosan bejelentett dátum a La Liga folytatását illetően, de kezd körvonalazódni, hogy mikor folytatódhat a Real Madrid és a Barcelona vetélkedése az aranyéremért. A liga elnöke Javier Tebas hétfőn egy tv-interjúban úgy nyilatkozott, hogy szerinte június 12-én, vagy egy héttel később június 19-én folytatódhat a bajnokság. Hivatalos döntés a következő néhány napban várható. 

Egyértelmű, hogy a topligák közül Angliában a legnagyobb kérdés, hogy újraindul-e a bajnokság. A sajtóban naponta jelennek meg ellentétes hírek arról, hogy mi lehet a Premier League sorsa. Olyan információk szivárognak ki bizonyos forrásokból, hogy a bajnokságot semleges pályákon akarják lebonyolítani, sőt egy meglehetősen meredek ötlet még arról is szólt, hogy Ausztráliában teljesítsék a csapatok a maradék kilenc fordulót. Sajtóhírek szerint több játékos is meg akarja tagadni az újrakezdést, amelynek hivatalos dátuma továbbra sem ismert. Egy esetleges beszüntetés további kérdéseket vet fel, ugyanis a bajnokságot 25 ponttal vezető Liverpool bajnokká nyilvánításához a csapatok többségének a beleegyezése is kell. A liverpooliakkal így előfordulhat, hogy 30 év után a zöld asztalnál nyerhetnek újra bajnokságot. Nagy-Britannia országaiban (Wales, Skócia, Észak-Írország) és Írország szintén nem született még döntés a folytatást illetően. 

Fotó:twitter.com/psg

Európa ötödik, hatodik  legerősebb bajnoksága viszont a topligákkal ellentétben már biztosan véget ért. Franciaországban augusztus közepéig bármilyen rendezvény megrendezése tiltás alatt van és így a miniszterelnöki rendelet szerint a Ligue 1 küzdelmeit is be kellett szüntetni. A tabellát a PSG nagy fölénnyel vezette és a francia szövetség végül kihirdette a fővárosiak bajnoki győzelmét. Hollandiában szintén nem folytatódik a futballélet ebben a szezonban, itt azonban nem hirdettek bajnokot, mivel az Ajax és az AZ Alkmaar ugyanannyi ponttal állt a tabella élén. A kupaindulásokról a meglévő helyezések alapján döntöttek, kiesőket és feljutókat pedig nem hirdettek, amely nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban, mert több csapat is pórul járt emiatt. Belgium már április elején lefújta a bajnokságot, akkor még az UEFA szankciókkal fenyegette a helyi szövetséget, ám tegnap eldőlt, hogy nem indul újra a pontvadászat és tegnap hivatalosan is kihirdették az FC Bruges bajnoki címét. 

Dániában már a hónap végén (május 28.) újra pattoghat a labda, de helyi sajtóértesülések szerint Albániában is rendezhetnek már bajnokit május utolsó napján. Utóbbi országgal kapcsolatban azonban az a hír járja, hogy koronavírus-tesztek elvégzése nélkül akarják folytatni a bajnokságot. Lengyelországban és Szerbiában is május utolsó hetében indulhatnak újra a pontvadászatok: a szerbeknél még négy forduló van hátra, míg a lengyeleknél négy játékhét múlva kezdődhetne az alapszakasz. Ukrajnában május 30-a van megjelölve az újrakezdés legkorábbi lehetséges dátumaként. 

Portugáliában szintén döntés született az újrakezdésről, a pontvadászatot június 4-től tervezik folytatni, míg Törökországban június 12-én folytatódhat a mérkőzéssorozat. Az osztrák bajnokság csapatai a héten már edzhetnek és június első hetében (hivatalos dátumot később jelentenek be) újraindulhat nyugati szomszédunk pontvadászata. A sorozatból még 10 forduló van hátra. Horvátországban szintén döntés született már a liga sorsáról, június 5-től pótolják majd a csapatok a hátralévő kilenc fordulót. A svájci liga a tervek szerint június 8-án indulhatna újra, ám kedden csak két csapat kezdte újra a felkészülését, és így meglehetősen kérdéses, hogy a kiírt meccsnapon lehet-e majd mérkőzés. Szlovákiában június 6-án, Romániában hat nappal később indulhat be újra a szezon a jelenlegi állás szerint. Görögországban egyelőre nem született meg a hivatalos döntés, a bajnokság legkorábban június második hetében folytatódhat. 

A tavaszi-őszi rendszerű bajnokságok közül a fehérorosz ligát le sem állították a koronavírus-járvány idején, ám az utóbbi játékhéten egy mérkőzés már elmaradt pozitív teszt miatt, a Feröer-szigeteken pedig múlt héten kezdték el az idényt a csapatok. Izlandon, Svédországban és Norvégiában június közepén (13., 14. és 16.) rajtol a futballidény, míg Finnországban július első napján rendezik meg a szezonnyitó fordulót.  

Hazánkban május 23-án fog újraindulni a futballidény hivatalos formában: ezen a napon rendezik meg a két elődöntőt a Magyar Kupában, valamint az elmaradt Ferencváros-Debrecen bajnoki mérkőzést. Az újraindulás utáni első bajnoki meccset  (Kaposvár–ZTE FC) május 29-én rendezik. A hátralévő nyolc forduló mérkőzéseit kedd-szerdán, valamint péntek-szombat-vasárnap rendezik. 

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/94921/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?