Blogolj!

Bundesliga: nyolcadszor kopogtat az élvonal kapuján a liga feljutókirálya

Dorogi László

Az Arminia Bielefeld három fordulóval a német másodosztályú bajnokság befejezése előtt öt ponttal előzi meg az egy mérkőzéssel többet játszó, második Hamburgot a tabellán. Amennyiben az észak-rajna-vesztfáliai gárda érvényesíti a papírformát hétfő este a sereghajtó Dynamo Dresden elleni elmaradt mérkőzésén, ez a különbség nyolc egységre nőhet és gyakorlatilag 99 százalékig biztossá válik a csapat negyedik Bundesliga 2-es bajnoki címe, egyúttal történetének nyolcadik élvonalba jutása is, ami rekordnak számít a Bundesliga históriájában.

Fotó: WDR

A kék-fekete-fehér klubszínekben pompázó Arminia Bielefeld soha nem számított a német labdarúgás topcsapatának, mégis érdekes történelem áll mögötte, a második világháborút követő időszakban kevés olyan alakulatot találni Németországon belül, amely többször váltott volna osztályt az északi csapatnál. Az Arminia nevet a cseruszk vezérről, Arminról kapó - akinek vezetésével a cseruszkok legyőzték a rettegett római hadsereget a teutoburgi csatában időszámításunk előtt kilencben - gárda 2009-ben szerepelt utoljára a német élvonalban, azóta viszont a harmadik ligát (többször) is megjárta, közben pedig komoly anyagi nehézségekkel is küzdött - két évvel ezelőtt harminc millió euróra rúgott az egyesület adóssága, és csupán a régió vezető cégeinek pénzügyi segítsége húzta ki őket a csávából. Most viszont olyan patinás és jóval nagyobb költségvetéssel rendelkező klubokat szorít maga mögé a Bundesliga 2-ben, mint a Hamburg vagy a VfB Stuttgart, ezért érdemes kicsit alaposabban megismerni a klubot.

Botrányos Bundesliga-debütálás

Az 1905-ben, helyi polgárok által alapított Arminia Bielefeld ugyan rendelkezik gyephoki, műkorcsolya és billiárd szakosztállyal is, természetesen a labdarúgó csapat a város kedvence, a klub 12 ezer pártoló taggal rendelkezik és gyakran a harmadosztályú mérkőzéseken is 10 ezer ember buzdította az együttest a lelátóról. Bár az Arminia Bielefeld nevet csupán később vette fel, első nagy sikerét 1922-ben aratta a klub, amikor megnyerte a nyugat-német bajnokságot, méghozzá igen kalandos körülmények között. Történt ugyanis, hogy az 1. FC Köln jogelődjének számító Kölner BC 01-el azonos pontszámmal zártak a tabella élén, azonban a kölni csapat egy játékosa jogosulatlanul szerepelt az egyik mérkőzésen, ezért pontot vontak le tőlük, így pedig a Bielefeld bezsebelhette első trófeáját.

Sokat nem is szerzett az Arminia a későbbiekben sem, ellenben 1925 novemberében végleg és végérvényesen bevonultak a német rádiós és futballtörténelembe, ugyanis az SC Preußen Münster ellen lejátszott találkozójuk volt az első labdarúgó-mérkőzés Németországban, amit élőben közvetített a rádió.

A Bielefeld 1970-ben szerepelt először a Bundesligában, és egy gyenge bajnoki rajtot követően a gyepen sikerült is kiharcolniuk a bennmaradást egy 14. helyezéssel, csakhogy hat másik Bundesliga-csapathoz hasonlóan fogadási botrányba keveredtek. Mint kiderült, tíz mérkőzésükből hármat is manipuláltak, egy vizsgálat pedig kiderítette, hogy két bielefeldi játékos, nevesül Waldemar Slomiany és Jürgen Neumann is részt vett a csalásban. A futballistákat örökre eltiltották a labdarúgástól - a botrány után összesen egyébként 52 játékost és három klubvezetőt szankcionált a német liga -, s bár engedélyt kaptak arra, hogy a következő idényt is a Bundesligában kezdjék meg, ezt csak azzal a kitétellel tehették meg, hogy az eredménytől függetlenül, büntetés gyanánt a szezon végén ki kell esniük regionális bajnokságba.

Fotó: nw.de

Dicső 80-as évek, 120 gólos rekorddal

1974-ig kellett várnia a bielefeldi rajongóknak, hogy újfent profi osztályba jusson csapatuk, az ekkor alapított Bundesliga 2-ben kezdték meg az 1974/1975-ös szezont, és két évvel később már újfent az élvonal ajtaján kopogtattak, azonban egy drámai osztályozós párharcban végül kudarcot vallottak. A bajnoki ezüstérem után az 1860 Münchennel küzdhettek meg az élvonalba jutásért és a párharc első mérkőzésén kiütéses, 4-0-s győzelmet arattak. A visszavágón azonban éppen ilyen arányban maradtak alul a bajorokkal szemben, így jöhetett a semleges pályán lejátszott, mindent eldöntő harmadik mérkőzés, amit újfent a müncheniek nyertek 2-0-ra Frankfurtban. A kudarc nem tántorította el a Bielefeldet, egy évvel később sikerült kiharcolniuk a szintlépést, és 1979. március 10-n fennállásuk egyik legragyogóbb győzelmét aratva 4-0-s sikert ünnepelhettek a Bayern München ellen a Bundesligában.

Ennek ellenére újfent visszaestek a másodosztályba, a csapat magja viszont egyben maradt és az 1979/1980-as idényben rekordot rekordra halmoztak a Bundesliga 2-ben. 38 bajnokijukból 30-at megnyertek, 120(!) gólt rámoltak be az ellenfelek ketrecébe és sikerült felállítaniuk egy 28 mérkőzésből álló veretlenségi szériát, aminek csúcspontja a mai napig ligarekordot jelentő, 11-0-s Arminia Hannover elleni demoralizáló győzelem volt. A klub fennállása legszebb éveit az 1980-as években élte, akkoriban zsinórban öt szezont töltöttek el az első osztályban, 1983-ban és 1984-ben is a tabella nyolcadik helyén zárták a pontvadászatot, ami a mai napig az Arminia legjobb eredménye. A pályán elért sikerek viszont nem köszöntek vissza a gazdálkodásban, a nézőszám csökkent, ami súlyosbította az egyre inkább fellépő pénzügyi problémákat.

Vissza a hullámvasútra

1987-re négy és fél millió márkára duzzadt az Arminia adóssága, 1995-ig pedig a harmadosztályban szerepelt az alakulat, de a kétezres évek újfent változást hoztak. Akkoriban olyan futballisták fordultak meg a Bielefeldnél, mint a Hertha BSC jelenlegi vezetőedzője, Bruno Labbadia, vagy a Borussia Dortmunddal Jürgen Klopp irányítása alatt német bajnoki címet is nyerő Patrick Owomoyela. Az Arminia 2005-ben és 2006-ban is a Német Kupa előöntőjéig menetelt és visszaküzdötte magát a Bundesligába, ahol 2009-ben szerepelt utoljára. Azóta az egyesület ismét megjárta a harmadik vonalat, de a Német Kupa 2014/2015-ös kiírásában azért jó néhány fricskát kiosztottak, három Bundesliga-csapatot - a Herthát, a Werdert és a Mönchengladbachot - is búcsúztattak és csupán a későbbi győztes Wolfsburg állta útjukat.

Fotó: DFB

Az Arminia fennállása során eddig háromszor nyert bajnoki címet a Bundesliga 2-ben, 1978-ban, 1980-ban és 1999-ben. A kék-fekete-fehér klub sikereiben elévülhetetlen érdemei vannak a rutinos Uwe Nuhaus vezetőedzőnek, aki korábban a Rot-Weiß Essennel, az Union Berlinnel és a Dynamo Dresdennel is feljutott a harmadosztályból a második vonalba, segédedzőként pedig a Borussia Dortmundnál is megfordult a kétezres években. Ha sikerül kiharcolnia a csapatnak története nyolcadik Bundesliga-feljutását, akkor az élvonalban is megvillanthatja képességeit, ugyanis a koronavírus-járvány okozta szünet előtt 2022-ig meghosszabbította a klub a szerződését.

A Bielefeld kulcsjátékosa egyébként az a Fabian Klos, aki 18 találatával vezeti a Bundesliga 2 góllövőlistáját, mindemellett tíz gólpassz fűződik a nevéhez, összességében a bielefeldi gólok 52 százalékában szerepet játszott. Érdekesség, hogy magyar vonatkozása is van az Arminiának, ugyanis az egyesület utánpótlás csapatánál szerepel kölcsönben a Szombathelyi Haladás fiatal kapusa, Kiss Ágoston.

Az Arminiára a Dresden elleni találkozó után egy Darmstad elleni hazai, valamint egy Karlsruhe elleni idegenbeli mérkőzés vár a Heidenheim elleni, hazai szezonzáró előtt. Bielefeldben nagyon bíznak abban, hogy ez utóbbi ütközet végén csapra verhetik a sört és magasba emelhetik a mini salátástálat.

Címkék: Bundesliga
https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/96350/pics/lead_800x600.jpg
Bundesliga
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?