Blogolj!

Budapest rendezi az idei labdarúgó Európai Szuperkupa döntőt

Ragnar Volarus

Szeptember 24-én Budapesten, a Puskás Arénában rendezik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének összecsapását, azaz a labdarúgó Európai Szuperkupáért kiírt mérkőzést.

Az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése sporttörténelmi jelentőségű, mivel Magyarországon korábban még sosem rendeztek egymeccses döntőt egyetlen férfi nemzetközi kupában sem.

A két döntős kiléte még több mint kérdéses, hiszen a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmei is félbeszakadtak. A BL-ben a legjobb nyolc között eddig négy csapat helye biztos, az Atalanta, az RB Leipzig, a PSG és az Atletico Madrid már megnyerte nyolcaddöntős párharcát, a további négy párosításban még a visszavágókra várunk. Az Európa-ligában pedig a legjobb 16 csapat ismert, ott alig néhány meccset tudtak lejátszani ebben a szakaszban. 

A Bajnokok Ligája  augusztus 7–8-án folytatódik, mégpedig a hátralévő nyolcaddöntőkkel, ám az egyelőre még nem tisztázott, hogy hol: vagy Portugáliában, vagy pedig a hazai csapat stadionjában. 

A negyeddöntőkől kezdve ugyanis Portugáliába költözik a Bajnokok Ligája, és egy nyolccsapatos kieséses tornát rendeznek: a negyeddöntők augusztus 12–15. között, az elődöntők augusztus 18–19-én lesznek, míg a döntőt augusztus 23-án rendezik. Utóbbit Lisszabonban, míg a korábbi szakaszban Portó és Guimaraes is házigazda lesz.

A hátralévő BL-meccsek kezdési időpontja egységesen 21.00 óra.

Az idei BL-döntőnek eredetileg otthont adó Isztanbul a jövő évi döntőt rendezheti majd meg, és ennek értelmében a további finálék helyszínei is egy évet tolódnak: 2022-ben Szentpétervár, 2023-ban London lesz a rendező.

Az Európa-liga nagyon hasonlóan módosul – lebonyolítását tekintve, de azért van néhány eltérés. 

Az idei kiírás a BL-hez hasonlóan nyolcas döntővel zárul, amelynek négy német város, Köln, Düsseldorf, Duisburg és Gelsenkirchen ad otthont augusztus 10 és 21 között.

A hátralévő nyolcaddöntőket augusztus 5–6-án rendezik 18.55-ös és 21.00- órai kezdési időponttal, és az is későbbi döntés lesz még, hogy a nyolcaddöntők visszavágóit – ahol már lejátszották az első meccset – a hazai csapat otthonában, vagy Németországban rendezik-e. Azon párharcok, ahol elmaradt az első meccs, egy később kijelölendő helyszínen, egy mérkőzésen dől el a továbbjutás. 

A döntők rendezői itt is csúsznak, így a Puskás Aréna az eredetileg 2022-re kiírt finálé helyett a 2023-as döntőnek ad helyszínt.

Magyarország az utóbbi években több rangos európai futballeseménynek is elnyerte a rendezését: 2019-ben női Bajnokok Ligája-döntő színhelye volt a Groupama Aréna, társrendezője lesz a jövő évre halasztott férfi Európa-bajnokságnak és a szintén 2021-es U21-es kontinensviadalnak, márciusban pedig megkapta a 2022-es Európa-liga fináléjának rendezését, amelyre most már tudjuk, egy évvel később, 2023-ban kerül sor.

https://topligak.blogstar.hu/./pages/topligak/contents/blog/96441/pics/lead_800x600.jpg
Európai Szuperkupa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?